Blogi
Jokainen meistä on erilainen ja ainutlaatuinen oppija.
Kaikki oppimistyylit ovat yhtä hyviä. Ei ole olemassa hyviä tai huonoja tyylejä. Jonkun aistimaailmassa yksi oppimistyyli on vahvasti hallitseva. Erilaiset tiedonvastaanottotavat eivät ilmene puhtaina vaan olemme sekatyyppejä. Parhaiten oppii käyttämällä itselleen vahvinta kanavaa.
Oletko miettinyt, millainen oppija sinä olet?
Kirjallisuudessa on luokiteltu kolme erilaista aistihavaintojärjestelmää. (Ayres, J. 2008;Sillanpää, M.& Airaksinen, E. 2004)
- Visuaalinen eli kuvallisiin näköhavaintoihin pohjautuva
- Auditiivinen eli kuulohavaintoihin pohjautuva
- Kinesteettinen eli tunteisiin ja tuntemuksiin pohjautuva aistijärjestelmä
Omaa tapaa omaksua kannattaa vahvistaa, joten jos olet…
Visuaalinen oppija niin havainnoi ja tarkkaile ympäristön tapahtumia
Auditiivinen oppija niin omaksut ja muistat tietoa kuulosi avulla
Kinesteettinen oppija kokea asiat. Voit tarvita omaksumisen avuksi liikkumista esim luonnossa.
Taktillinen oppija oppii vuorovaikutuksessa esineiden ja ihmisten kanssa koskettamalla ja kokeilemalla. Tätä järjestelmää hyödynnetään manuaalisissa hoidoissa. Proprioseptinen palautejärjestelmä vahvistaa vuorovaikutusta ja aktivoi hermoverkoston toimintaa.
Vinkkejä mitä kanavia voi hyödyntää uuden omaksumisessa
Kinesteettinen oppija hyötyy muistiinpanojen kirjoittamisesta tai havaintoesityksistä. Joten vältä paikallasi istumasta kun haluat oppia jotain uutta. Lukeminen kävellessä ulkona tai metsässä tuo hyvää vaihtelua ja on usein hyvin tehokas tapa.
Jos taas olet auditiivinen oppija niin keskity kuuntelemaan. Älä tee tarpeettomia muistiinpanoja, sillä se saattaa häiritä kuuntelemista. Voit esimerkiksi sanella itse nauhalle harjoitukset. Kuuntele nauhoitustasi. Tee vielä lyhyt yhteenveto kirjallisesti. Jo nauhoittaessasi opit omasta puheestasi. Kotona ollessasi voit käyttää lyhyetkin joutoajat hyväksesi kuuntelemalla nauhojasi. Yritä minimoida kaikki muu melu ja häiritsevät äänet.
Visuaalinen asiakas hyötyy muistiinpanojen tekemisestä, käytä apuna kaavioita, alleviivauksia. Piirrä omia kuvia ja tee merkintöjä, jotka helpottavat mielleyhtymien syntymistä ja mieleen palauttamista. Apuvälineeksi sinulle saattaa usein soveltua nsmind map. Käytä muistiinpanoihin ja piirroksiin suuria paperiarkkeja. Voit käyttää muistiinpanoissasi välillä tikkukirjaimiakin, korostaaksesi asian tärkeyttä. Koeta nimenomaan lukea uutta informaatiota sen sijaan että ainoastaan kuuntelisit sitä.
Kuunnellessasi suullista esitystä, keskity asiaan tiukasti ja piirrä kuulemastasi omaa hahmotelmaasi. Luo mielessäsi kuvia muistin tueksi.
Oppimisharjoitus äänteillä ja kielen liikkeillä
Artikulaatio tuotetaan eri äänteillä, kielen ja suunontelon tilaa/sointipaikkaa (resonaatiota) muuttamalla. Pehmeä kitapurje, suulaki, kieli, huulet ja leuka vaikuttavat äänteisiin. Ääntöväylä sijaitsee äänihuulista ja suuaukkoon, tuossa ”putkessa” äänteistä tulee kuultava ääni.
1. Kielelle notkeutta LI, LE, LA, LO, LU toista 5 kertaa ja nopeuta tavuja kuitenkin niin, että tavut pysyvät selkeinä ja tarkkoina. Lisää jokaiseen tavuun yksi lisää LI, LI, LE, LE jne ja tee samoin. Jos tuntuu helpolta, lisää niitä tavuja 3 ja 4 kpl.
2. R-täry kielellä
3. Huulilla päristely
4. Kieli huulten väliin ja päristele
5. Kielen lepoasento
Missä kohtaa suuonteloa sinun kielesi lepää, kun et puhu tai syö? Jos se makaa suunpohjalla, niin kielen lihakset ovat laiskistuneet tai ainakin passiiviset. Kielen lihaksia voi harjoittaa kielen pyörittelyllä. Laita kieli hampaiden ulkopintoja pitkin liikkumaan ympyrää 5-6 kertaa ja vaihda suuntaa. Harjoitus aktivoi suunpohjan ja kielen etuosan lihaksia.
DO IT!
Joten hyödynnä omaa tapaa omaksua tuo harjoitus ja toteuta se itsellesi parhaalla tavalla.
Lopuksi!
Omaksumistulokset paranevat sen mukaan, monenko aistin avulla opetusta havainnollistetaan:
- jos kuulee, muistiin jää 20 %
- jos näkee, muistiin jää 30 %
- jos sekä kuulee että näkee, muistiin jää 50 %
- jos sen lisäksi puhuu, muistiin jää 70 %
- jos saa lisäksi tehdä itse, muistiin jää 90 %
Mukavia syyskuun lämpimiä päiviä uusien oivallusten äärellä!
Inspiraatiota syksyysi
Kicka