Blogi
Miten ennakoida syksyn äänenkäytön lisääntyminen?
Onko sinulle tuttua, kun lomien jälkeen äänenkäyttö lisääntyy, tuntuu ettei ääni toimi lainkaan? Tätä ilmiöitä on tutkittu paljon ja tulosten mukaan äänentuottoelimistön yllättäen lisääntynyt kuormitus tuntuu kurkussa ja äänenkestävyydessä. Oireet ja kehon tuntemukset vaihtelevat paljon yksilöiden välillä. Martin & Darnley (2005) ovat tutkineet ja kartoittaneet erityisesti opettajien ääneen vaikuttavia osatekijöitä. Heidän mukaansa äänenkäyttöön vaikuttaa 1) olosuhteet, tila, jossa käytät ääntä, 2) äänenkäyttötapa, 3) äänenkuormittuminen, 4) fyysinen kunto, liikkuminen, 5) terveydentila ja sairaudet. Lisäksi tiedetään, että nukkumisen laadulla on palautumiseen iso vaikutus. Koko kehon hyvinvointiin siis vaikuttaa monet tekijät.
Mitä itse voi tehdä? Ehkä ajattelet, olen jo tehnyt paljon. Kuuntelin tässä taannoin yhtä podcastia, jossa kerrottiin neljästä prosessista mitä tapahtuu, kun kehon pitäisi sisäistää uutta tapaa toimia. Ensimmäiseksi tapahtuu herääminen (uusien asioiden tiedostaminen), sen jälkeen tulee tulosodotukset (mielellään nopeasti) ja jos niitä ei tule hetimiten, niin motivaatio laskee ja sen jälkeen tapahtuu paluu vanhaan toimintatapaan. Niin tutulta kuulostaa. Vai kuinka?
Työvuosien kokemuksesta ja tutkimusten valossa, näin juuri tapahtuu. Siksi olisi tärkeää ensin tunnistaa oma tapa toimia ja ottaa tarpeeksi pieniä askeleita muutosta kohti, jotta niistä tulee osa arkea. Eikä siitä tulisi suorittamista tai pakkoa.
Tässä tekijöistä, joiden tunnistamisesta voisi olla myös sinulle hyötyä äänenkäytön kuormituksen lisääntyessä. Ota siis yksi asia kerrallaan haltuun ja arkeesi.
- Olosuhteet tai tila, jossa käytät ääntä. Mieti mitä voit itse tehdä sen akustiikan, viihtyvyyden parantamiseksi? Muutos voi alkaa oppilaiden sijoittamisesta äänenkäytön kannalta lähelle tai tilan tuulettamisesta huolehtimisesta. Paranna ilmanlaatua; Pölyt sisällä, siitepölyt ulkona kuivattavat äänihuulia, pyri eliminoimaan ne mahdollisimman huolella. Työtilojen siisteys ja akustiikka on äänenhuoltoa.
- Äänenkäyttötapa, opi tunnistamaan oma tapa käyttää ääntä. Kartoita oman äänen voimakkuutta, puhenopeutta, puhemäärää ja puheäänen korkeutta. Mitkä näistä äänen osatekijöistä ovat sinun työpäivän aikana kaikkein eniten kuormittaa? Kun sen olet tunnistanut, vähennä voimakkuutta, hidasta puhenopeutta, pidä taukoa äänenkäytön välillä.
- Äänenkuormittuminen on seuraus koko kehon/äänen ylityöstä. Mitkä tilanteet kuormittavat sinua päivän aikana eniten? Kun nämä tunnistat, sen jälkeen pyri pienentämään kuormitusmäärää yhtä kuormittavaa tekijää kerrallaan ja kirjaa ylös onko sillä vaikutusta äänenkestävyyteen tai laatuun.
- Äänenkäyttöasennolla on väliä, huomioi ryhti, kun seisot tai istut. Pidä tarpeeksi lyhyt etäisyys kuulijoihin, ja vältä pään toispuoleista kiertoasentoa. Mitä enemmän liikut tai vaihtelet asentoa -keho ja ääni kiittävät.
- Äänensäästäminen voi lähteä liikkeelle esim. siitä, että välttää korkeita tai voimakkaita äänentuottamistapaa, jos pitää huutaa ryhmä niin ota pilli tms avuksi. Vältä melussa puhumista.
- Vesi; juo riittävästi vettä, ota pullo tilaan, jossa työskentelet. Kurlaa vettä tauoilla, se kostuttaa ja rentouttaa nielun takaosien limakalvoja ja auttaa kosteuttamisessa. Lisäksi kurlaus vahvistaa ja aktivoi kurkunpään alueen pehmytkudoksia.
- Muista pitää huolta hyvästä sairauksien hoidosta. Kurkunpäätulehdus tai flunssa vaatii riittävän äänilevon (kuiskaaminen ei ole äänilepoa). Yskän jälkeen ääni on karhea ja rasittuneen kuuloinen ja kurkku kuivantuntuinen, muista hörppiä pieniä vesihörppyjä usein. Astman, allergioiden tai refluksin pyydä työterveydestä asianmukaiset lääkkeet ja hoidot. Hengitettäviä lääkkeitä saa nykyisin myös kaasumaisina, ne kuivattavat ääntöväylän limakalvoja huomattavasti vähemmän.
- Lepo ja palautuminen, kehonhuoltoon ja -hoitoon on varsin oiva apu VoiceWell-hoito. Meidät löydät www.voicewell.fi
Äänenhuollon kolme koota
Kartoita purentaa, leukaniveltä, kehoa, ääntä rasittavia tekijöitä
Karsi kuormittavat tekijät minimiin
Kehitä äänenkäyttöä ja lisää kehotuntemustasi käyttämällä kehoa monipuolisesti
Lähde: Martin & Darnley (2005) Teaching Voice